Alles wat je wil weten van de uitvaartverzorger

Hoe kun je de kosten van een uitvaart beperken? Waarom blijft de asbus een maand na de dag van de uitvaart in het crematorium staan? Het zijn zomaar wat vragen. Vragen waarover je niet dagelijks nadenkt. Maar als het zo ver is, wel fijn om te weten. Als uitvaartverzorger krijgt Suleika Terol op de gekste momenten vragen over haar werk én de antwoorden, die lees je in deze blog. 

Belangrijk om te weten: wat moet je doen als iemand nét overleden is?

Suleika: “Als eerste neem je contact op met de huisarts of huisartsenpost. Zij kunnen definitief vaststellen of iemand overleden is. Bovendien kan de arts nakijken of de overledene donor is. Dit is belangrijk om te weten voordat de overledene wordt overgebracht. Is dit geregeld, dan kun je contact opnemen met de uitvaartverzorger. Die helpt je verder in het proces. Voordat de uitvaartverzorger er is, kun je alvast starten met het klaarleggen van kleding voor de overledene en het zoeken van de map met belangrijke papieren. Documenten als een identiteitsbewijs, verzekeringspapieren, uitvaartwensen, adressenlijsten, heb je allemaal nodig.”

Alles wat je wil weten van de uitvaartverzorger

Blijft het lichaam van een overledene in de kist tijdens de crematie?

Suleika: “Dit is iets wat mensen met regelmaat aan mij vragen. En het klopt, de overledene blijft bij de crematie in de kist liggen. Waarom? Heel praktisch, de oven is al heel warm voordat iemand erin wordt gebracht. Daarmee is het een stukje veiligheid voor de medewerkers van het crematorium dat iemand in de kist ligt. Overledenen mogen ook niet zichtbaar zijn voor de medewerkers van het crematorium, dus liggen ze in de kist of op een opbaarplank gewikkeld in een wade.”

Waarom blijft de asbus een maand na de dag van de uitvaart in het crematorium staan?

Suleika: “In de wet staat beschreven dat de asbus een maand in het crematorium blijft staan en dat is voor mogelijk justitieel onderzoek. Een heel praktisch ding. Maar ook zodat nabestaanden een weloverwogen keuze maken voor de asbestemming. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden voor de verstrooiing van een dierbare. Mensen kiezen voor een bijzondere plek, willen als herinnering een sieraad of de urn in huis plaatsen om toch nog het gevoel te hebben dat de overledene dichtbij is. De asbus wordt in de algemene nis bewaard en daar mag behalve het personeel van het crematorium niemand bij. Stel, een maand na de crematie vind je het nog lastig te bepalen wat je met de verstrooiing wil doen, dan kun je de asbus kosteloos tot een half jaar in het crematorium laten staan. Totdat de juiste bestemming gevonden is.”

STERKER NOG, HET IS VEEL BELANGRIJKER DAT EEN UITVAART PAST BIJ DE OVERLEDENE EN DE NABESTAANDEN.

Hoe kun je de kosten van een uitvaart beperken?

Suleika: “Mensen gaan er vaak vanuit dat een uitvaart per definitie heel duur is. Er moet een advertentie in de krant, bloemstukken op de kist, koffie op tafel. Tegenwoordig hoef je een uitvaart helemaal niet in dit vaste stramien te organiseren. Sterker nog, het is veel belangrijker dat een uitvaart past bij de overledene en de nabestaanden. Een mooi voorbeeld is een familie die heel graag bloemen uit eigen tuin wilde. De hele kist lag bedekt met hortensia’s. Werkelijk prachtig! Dit is veel goedkoper en persoonlijker. Hetzelfde geldt voor de rouwkaart die je zelf kunt ontwerpen en kunt verspreiden via social media. Ook kun je ervoor kiezen om de kist zelf te dragen in plaats van het huren van professionele dragers. Wat tegenwoordig vaker voorkomt is de huiskameruitvaart. De familie nodigt een select groepje familie en vrienden thuis uit en daar ligt de overledene opgebaard. Ze luisteren samen naar muziek, eten een zelfgemaakte taart en doen de uitvaart slechts met een kleine groep naasten. Dat scheelt erg in de kosten. Daarnaast beleef je de uitvaart heel bewust en intens, dat kan soms mooier zijn dan in een aula vol mensen.”

Hoe kun je ervoor zorgen dat naasten op de hoogte zijn van jouw uitvaartwensen?

Suleika: “Het is al fijn als je naar een partner of familielid uitspreekt of je voorkeur uitgaat naar begraven of cremeren. Daarnaast is het natuurlijk handig om het vast te leggen. Dit kan in de vorm van een codicil op schrift met een handtekening of in een testament. Wij geven zelf ook de boekjes ‘Mijn Uitvaart’ uit. Hierin kun je van tevoren al veel keuzes maken, voor muziek, de kleur van de kist, of je wel of geen kerkdienst wil. Zet alles wat jij belangrijk vindt erin. Als je dit boekje bewaart bij je belangrijke papieren, weten nabestaanden altijd wat jouw uitvaartwensen zijn.”

Heb jij na het lezen van deze blog nog meer vragen over uitvaartverzorging? Mail ons dan en wij nemen het mee in een volgende blog.

Tekst: Natascha Droste van het Champagne Atelier

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *