Weekend van de begraafplaats 24, 25 en 26 mei

Aanstaande weekend is het jaarlijkse Weekend van de begraafplaats. Voor de zesde keer organiseren begraafplaatsen in Nederland diverse activiteiten. En ditmaal heeft men gekozen voor het thema “Een plek vol verhalen”.

Oorspronkelijk is het Weekend van de begraafplaats een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Een organisatie van 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen. Zij vindt het belangrijk om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed.

Het aantal begrafenissen neemt de afgelopen jaren sterk af. Men kiest bij uitvaarten steeds vaker voor een crematie. Op een laagdrempelige manier kan men dit weekend zien welke mogelijkheden worden geboden, maar ook hoe mooi begraafplaatsen nu eigenlijk zijn.

Tegenwoordig zijn begraafplaatsen meer gedenkparken dan omheinde terreinen waar het graf van een geliefde kan worden bezocht. Het zijn prachtige stukken natuur, die ruimte geven voor een afscheid, om te gedenken. Maar ook is een begraafplaats een plek om de stilte op te zoeken, sereniteit, een plek van bezinning.

En tegelijkertijd met de stilte vertellen de begraafplaatsen zoveel verhalen. Ze geven vaak de historie weer van een dorp of stad en van de personen die daar geleefd hebben. Achter iedere grafsteen schuilt een gezicht, een persoon, een familie. Iedere steen vertelt zijn eigen verhaal …

Meer informatie over het Weekend van de begraafplaats vindt u op www.weekendvandebegraafplaats.nl . Ook vindt u hier een overzicht van de activiteiten.

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en de mogelijkheden die wij bieden? Neemt u eens een kijkje op De uitvaart .

Marius Terol - Begraafplaats

 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *