WereldLichtjesDag

De kinderen zijn gegaan, maar weg zijn ze nooit

December is de maand van lichtjes. Van kerstverlichting, verlichte straten in de binnenstad, gezellige lampjes in huis… Voor velen een maand van gezelligheid en samenzijn, maar tegelijk voor anderen een maand van donkerte en gemis. Daarom staat men in de hele wereld elke tweede zondag in december met WereldLichtjesDag stil bij de kinderen die deze gezelligheid niet meer mogen meemaken. Iets wat ik als uitvaartverzorger alleen maar kan omarmen.

WereldLichtjesDag ziet in 1997 het licht in Amerika, onder de naam World Wide Candle Lighting. In rap tempo breidt deze dag zich uit naar de rest van de wereld. Inmiddels is WereldLichtjesDag een begrip in heel Europa. Om 19.00 uur branden alle landen een lichtje voor overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag elk uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken.

Doe mee: brand een lichtje voor een overleden kind

Als uitvaartverzorger ken ik het verdriet dat gepaard gaat met het verliezen van een kind. Voor het gemis van een kind bestaan geen woorden. Het minste wat we met elkaar kunnen doen, is volgens mij dan ook een lichtje branden. Sommige mensen herdenken tijdens WereldLichtjesDag een volwassen kind, anderen een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden was. Doe jij ook mee?

In de gemeente Bergen op Zoom wordt er op Scholengemeenschap RSG ‘t Rijks een bijeenkomst georganiseerd. Maar thuis herdenken mag natuurlijk ook. Ieder doet het op zijn eigen manier. Roep vooral vrienden en familie op om met je mee te doen. Want de kinderen die we herdenken zijn gegaan, maar weg uit onze gedachten zijn ze nooit.

www.wereldlichtjesdag.nl

UV Marius Terol - WereldLichtjesDag

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *