Blijvende herinneringen

Als Anita Bajema – Slats tijdens een feestavond bij de haven een blik werpt op Sjirk, slaat de vonk meteen over. Een vonk die wederzijds blijkt te zijn. Want als ze twee weken later de stoute schoenen aantrekt en hem een belletje waagt, raakt het stel niet uitgepraat. Er ontstaat een mooie liefde. Een liefde die ze na twaalf jaar verzegelen met een huwelijk. Helaas kunnen ze hier samen té kort van genieten, het zijn slechts de herinneringen die voortleven…

Anita: “Op het moment dat we te horen kregen dat Sjirk slokdarmkanker had, zei hij heel nuchter: ‘dan moeten we maar gaan trouwen dan’. Hoewel het aanzoek alles behalve romantisch was, vond ik het gebaar des te mooier: hij wilde mij goed achterlaten. Als trouwring wilde hij op dat moment niets liever dan de trouwring van zijn vader gaan dragen. Een ring met daarin gegraveerd de naam van zijn moeder en de trouwdatum. Ik koos voor een gouden ring met onze namen en trouwdatum. En zo gaven we elkaar op 31 mei 2017 het ja-woord.”

Het stel lijkt opgelucht als er een schijntje hoop ontstaat vanwege de uitslag van een ‘schone’ slokdarm, maar al gauw gooit de uitzaaiing naar de lever en andere delen van het lichaam roet in het eten. Anita: “Er stond ons maar één ding te doen: alles wat hij ooit nog wilde meemaken afvinken. Eén van die dingen was voor hem het meemaken van de Tour de France. Iets wat hij zo graag wilde. We kochten een goedkoop kampeerbusje en zijn naar Frankrijk gereden. Dat was geweldig! Ik ben helemaal geen fan van de Tour de France, maar als je daar dan staat, is het echt een kick.” Na achttien keer op rij de Nijmeegse Vierdaagse uitlopen, wilde Sjirk ook dit evenement zo graag nog een keer meemaken. “Met de boot zijn we er heen gevaren en samen hebben we er een toptijd gehad.”

Er zijn herinneringen alom die opspelen als Anita over haar geliefde Sjirk praat. Een ongekende liefde voor elkaar. In voor- en tegenspoed. Want als het kort na de bruiloft steeds slechter met Sjirk gaat, is het Anita die altijd voor hem klaarstaat. “Je bent er constant mee bezig. We reden soms wel vier keer in de week naar het ziekenhuis. Als het echt niet goed ging, belde ik 112 en anders reed ik hem er zelf naartoe. Maar ik wilde niets liever dan voor hem zorgen. Tot het allerlaatste moment. Samen met een verzorger van het hospice heb ik Sjirk gewassen, geschoren en aangekleed. Dat is voor mij zo waardevol.”

Alsof het zo heeft moeten zijn, heeft Sjirk op de valreep kennisgemaakt met zijn kleinzoon. “Mijn dochter was oorspronkelijk in januari uitgerekend, maar haar vliezen braken in oktober. Na 26 weken zwangerschap werd onze kleinzoon geboren. Het is onvoorstelbaar: Sjirk was aan het vechten tegen de dood en de kleine jongen tegen het leven. Maar dat ze elkaar nog hebben gezien, was voor Sjirk een wens die uitkwam. Zo prachtig!”

Als de laatste periode aanbreekt, besluiten Anita en Sjirk om Marius te vragen voor het verzorgen van de uitvaart. “Ik gaf aan dat ik echt iets moois wilde doen met ‘onze ringen’. De gedachten dat zijn trouwring in een doosje zou verdwijnen, dat wilde ik niet. Bij een juwelier hebben we onze ringen laten samensmelten tot één ring. Een ring waarin zowel de datum en namen van het huwelijk van zijn ouders in gegraveerd staan en die van ons. Aan de bovenzijde van de ring is de duimafdruk van Sjirk verwerkt. Met onze beide trouwringen als een ring aan mijn vinger, draag ik hem altijd bij me. Een van de mooiste herinneringen die ik me kan wensen. Nog elke dag kijk ik ernaar en word ik overladen met een warm gevoel.”

 

We willen Anita bedanken voor het door haar in ons gestelde vertrouwen. Ook willen we onze dank uitspreken voor haar openheid en haar medewerking aan dit portretinterview, dat werd geschreven door Natascha Droste.

 

Een gedenksieraad van een geliefde is een mooie wijze om herinneringen te vereeuwigen en iemand voor altijd bij je te dragen. Wilt u meer informatie over wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Wij staan u graag te woord. Neemt u gerust contact met ons op via (0164) 652 852 of ons contactformulier op de website https://www.mariusterol.nl/contact/

 

UV Marius Terol - Anita 1UV Marius Terol - Anita 2

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *