Een uitvaart regelen

Wanneer een dierbare overleden is, moet u eigenlijk vrijwel meteen aan de slag met het regelen van de crematie of begrafenis. Uw hoofd staat daar natuurlijk helemaal niet naar, maar u zou wel graag willen dat uw dierbare een mooie uitvaart krijgt. Marius Terol begeleidt u gedurende het gehele proces en neemt alle zorgen uit handen. Zo zorgen we er samen voor dat de uitvaart geheel naar wens is. 

Wat direct na overlijden te regelen?

Helaas moet niet alleen de uitvaart geregeld worden wanneer een dierbare is overleden. Vooraf aan de uitvaart moeten ook praktische dingen geregeld worden. 

  • Wanneer een dierbare is overleden, moet hier melding van gemaakt worden. Is uw dierbare in het ziekenhuis overleden, dan geeft de behandelend arts een verklaring van overlijden. Wanneer dit niet het geval is, moet u de huisarts bellen. 
  • Er moet daarnaast ook aangifte worden gedaan bij de gemeente; dit kunnen wij voor u regelen. U ontvangt dan een uittreksel van de akte van overlijden. Het is verstandig om hier kopieën van te maken omdat veel instanties vragen deze op te sturen. Stuur nooit het originele uittreksel op.
  • Er moet toestemming bij de gemeente gevraagd worden voor een begrafenis of crematie. Ook dit regelen we graag voor u. 

Wat heeft de overledene al geregeld? 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de overledene al het een en ander geregeld heeft. U kunt het volgende controleren of het al geregeld is of vastligt: 

  • Zijn de wensen voor de uitvaart kenbaar? Zijn de nabestaanden hiervan op de hoogte of heeft de overledene een boekje voor uitvaartwensen ingevuld? 
  • Heeft de overledene een uitvaartverzekering of andere financiële regeling voor de kosten van de uitvaart?
  • Beschikt de overledene over een testament? 
  • Heeft de overledene een adressenlijst die u kunt gebruiken voor het versturen van de rouwkaarten? 

Waar u nog meer over na moet denken bij de uitvaart

Wij nemen alle zorgen tijdens het gehele proces uit handen. We zorgen ervoor dat de overledene netjes wordt opgebaard en we kunnen zorgen voor de rouwkaarten en de begeleiding van de afscheidsdienst. Natuurlijk wilt u graag dat de uitvaart persoonlijk en speciaal is, en daar hebben we uw hulp wel bij nodig. Bedenk bijvoorbeeld wie er willen en gaan spreken tijdens de uitvaart. Welke muziek moet er gedraaid worden en wilt u misschien foto’s laten zien tijdens de uitvaart? Maak uw wensen kenbaar en wij regelen het. 

Het is daarnaast ook belangrijk om rekening te houden met uw eigen veiligheid. Er zijn namelijk inbrekers die in de gaten houden wie er een uitvaart heeft en dus niet thuis is. Wij adviseren daarom nooit uw adresgegevens in een rouwadvertentie te zetten, zowel in de krant als online. U kunt het adres van de uitvaartondernemer als correspondentieadres gebruiken. Daarnaast kunt u ook bekenden vragen om tijdens de uitvaart een oogje in het zeil te houden. 

Wat nog meer te regelen bij overlijden

We spraken eerder in dit artikel al over praktische zaken die geregeld moeten worden bij overlijden. Na de uitvaart moet er waarschijnlijk nog heel wat geregeld worden. Het is prima om hiermee te wachten tot alle hectiek na het overlijden wat minder is geworden.

  • Had de overledene een levensverzekering of een overlijdensrisicoverzekering die wellicht gekoppeld was aan de hypotheek? Het is namelijk mogelijk voor de nabestaanden om de hypotheekschuld gedeeltelijk af te lossen met dit bedrag.
  • Controleer andere verzekeringen van de overledene, zodat u deze stop kunt zetten. Had de overledene een koopwoning en moet deze nog worden verkocht, houd dan zolang wel de inboedel- en opstalverzekering aan. 
  • Instanties moeten ingelicht worden over het overlijden. Denk daarbij aan de werkgever, echter zal dit al gedaan zijn voor de uitvaart. De volgende instanties moeten ook ingelicht worden:
    • Banken
    • Organisaties waar de overledene abonnementen had
    • Verenigingen
    • Goede doelen waar de overledene aan doneerde
    • Eventuele woningbouwvereniging
    • Klantenkaarten
    • Energiemaatschappij
  • Maak een afspraak bij de bank om alle financiële zaken te regelen met betrekking tot betaal- en spaarrekeningen, machtigingen, automatische incasso’s, hypotheken en leningen. 

Volledige ontzorging door Marius Terol

Ja, het is een hele lijst wat u allemaal moet regelen bij het overlijden van een dierbare. Maar u staat er niet alleen voor. Marius Terol begeleidt u gedurende het hele proces en biedt u volledige ontzorging, ook na de uitvaart. 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *