Coronavirus en de zorg voor overledenen

Sinds het uitbreken van het nieuwe coronavirus in China in december 2019 was het wachten totdat het virus naar ons land zou komen. Op 27 februari 2020 werd de diagnose bij de eerste persoon in Nederland gesteld. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken, waarbij de meeste personen koorts en luchtwegklachten krijgen. Het virus is van mens op mens overdraagbaar en vindt plaats via druppels en aërogeen (via de lucht).

Bescherming

Op dit moment is het nog niet duidelijk of overledenen het virus kunnen overdragen op een levend persoon. Om die reden dienen wij bij het verzorgen van een overledene dezelfde beschermingsmaatregelen te nemen als bij de zorg voor een levende patiënt.

Wij gebruiken o.a.:

  • een mondneusmasker
  • een vochtwerend schort
  • handschoenen
  • een veiligheidsbril
  • een haarnetje
  • schoenbeschermers

Belangrijke maatregelen in het belang van ons eigen welzijn, maar ook om verspreiding van het virus te voorkomen.

Gevolgen voor het afscheid

Het virus kan zelfs van invloed zijn op de manier waarop we afscheid nemen van de overledene. In dit stadium is namelijk nog niet duidelijk of de overledene kan worden opgebaard in een open kist of op bed. Het Occupational Safety and Health Administration uit de VS meent dat balseming of thanatopraxie beter niet kunnen worden toegepast.

En we hopen dat het niet zover zal komen, maar in het geval van een epidemie of pandemie kan het gebeuren dat de aanwezigen bij een afscheidsdienst en/of condoleance de handen zullen moeten ontsmetten en iedereen mondneusmaskers zal moeten dragen.

Handen ineenslaan

Het coronavirus heeft wereldwijd al teveel slachtoffers geëist. Laten we samen proberen om verdere verspreiding zoveel mogelijk te beperken.

Bronnen: www.overledenenzorgpro.nl en www.rivm.nl

Handen ineenslaan

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *