Uitvaartverzorging en het coronavirus

Het coronavirus heeft wereldwijd inmiddels veel slachtoffers geëist. Iedere dag loopt het dodental verder op en worden er nieuwe besmettingen gemeld. Hoe moet het nu eigenlijk met uitvaartverzorging en het coronavirus?

Richtlijnen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft inmiddels ook richtlijnen gegeven hoe wij binnen de uitvaartbranche het best met het virus om kunnen gaan. Het is duidelijk dat een overleden persoon het virus niet meer kan overdragen. Het virus leeft maar kort buiten het lichaam en overdracht gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Na het overlijden vormt dit dus geen risico meer. Dit betekent niet dat wij geen hygiënemaatregelen nemen, maar deze zijn niet anders dan de reguliere maatregelen die wij nemen (https://www.mariusterol.nl/coronavirus-en-de-zorg-voor-overledenen/).

De opbaring van de overledene mag plaatsvinden zoals de overledene en de nabestaanden dat wensen. Dat mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum. En bij het afscheid mag de kist geopend blijven. Hier zijn geen beperkingen.

Op het moment zijn er helaas wel beperkingen voor afscheidsdiensten en condoleances. Het algemene advies is om evenementen met meer dan 100 personen niet door te laten gaan. In principe geldt dit ook voor afscheidsdiensten en condoleances. Een schrijnende situatie wanneer je als nabestaande een keuze moet maken welke personen wel en welke niet aanwezig mogen zijn. Ook het schudden van handen wordt afgeraden. Iets wat wij mensen zo gewend zijn als we ons medeleven willen uiten.

Oplossingen

Er zijn gelukkig oplossingen te bedenken voor de beperkingen die het coronavirus op dit moment oplegt. Wij denken graag met u mee, zodat de beleving van het afscheid van de overledene zoveel mogelijk aansluit bij de laatste wensen.

Wanneer u vragen heeft, nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen via 0164 – 652 852  of info@mariusterol.nl.

Meer informatie kunt u ook vinden op https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals/postmortale_zorgverlening

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *