Digitale nalatenschap

Social media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Bijna iedereen heeft wel een profiel op Instagram, Facebook of LinkedIn. Heb je er weleens over nagedacht wat hiermee moet gebeuren op het moment dat je er niet meer bent? Als niemand erbij stilstaat dat social media accounts van een overledene actief zijn, blijven deze bestaan. De vraag is of dat wenselijk is?

Je kunt je vast nog wel herinneren dat Henk Krol het in 2016 presteerde om op Facebook tweemaal een overleden persoon met zijn verjaardag te feliciteren. Hij ontving hiervoor de dubieuze Social Media Award in de categorie ’Slechtste bericht’. Dit wil je natuurlijk niet meemaken.

Troost

Berichten, foto’s en video’s op de tijdlijn tegenkomen vinden sommige nabestaanden lastig. Andere putten daar troost uit, wat bij kan dragen aan de rouwverwerking. Het maakt niet uit welke keuze je maakt, maar het is wel verstandig om bij leven te bepalen wat er met je digitale nalatenschap moet gebeuren.

Keuze

Afhankelijk van het platform zijn verschillende keuzes te maken:

  • Laat het profiel (voorlopig) bestaan.
  • Je laat het profiel opheffen.
  • Geef het profiel de status van herdenkingspagina.
  • Een bepaald persoon kan de beschikking over je profiel krijgen, die vervolgens mag bepalen wat ermee gebeurt.

Notaris

Natuurlijk kun je een lijstje maken van je online profielen en de bijbehorende gebruikersnamen en wachtwoorden en deze bewaren op een plaats die voor je nabestaanden goed vindbaar is. Ook kun je een stapje verdergaan door je digitale nalatenschap bij de notaris te regelen, net zoals de ’gewone’ nalatenschap. Deze wordt dan vastgelegd in een social media testament of digitale kluis.

Cloud

Bij een digitale nalatenschap is het makkelijk alleen te denken aan social media, omdat deze zo’n groot deel van ons leven uitmaken, maar vergeet ook niet na te denken over wat er met je gegevens in ’the cloud’ gebeurt! En vaak heb je ook nog wel diverse – al dan niet betaalde – accounts.

Probeer een en ander op een rustig moment in kaart te brengen, zodat je het je nabestaanden iets makkelijker maakt in een periode die al moeilijk genoeg is.

Informatie over de meest gebruikte platforms:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkedIn

Google

 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *