‘Wat de samenwerking met Marius zo uniek maakt? Hij is altijd zichzelf’

Ze kennen elkaar al langer uit de uitvaartwereld: Nell Kees-Bevers en Marius Terol. Een wereld waarin zij elkaar versterken. Waar Marius als uitvaartleider een uitvaart van het familiebezoek tot aan de uitvaart verzorgt, assisteert Nell hem in dit traject weleens als uitvaartassistent. Pas als Nell in de rol van familie bij een uitvaart aanwezig is, beseft ze wat een bijzondere indruk Marius op haar maakt.

Mooie momenten

Op de werkvloer leren ze elkaar kennen: Marius verzorgt de uitvaarten en Nell de opbaringen. Dat blijkt even later een mooie combinatie als Marius besluit om voor zichzelf te gaan werken. Nell: “Als uitvaartassistent help ik Marius bij de verzorging van overledenen: met wassen, aankleden en persoonlijke verzorging. Ik merk dat ik dit heel graag doe. Vooral nu de familie tegenwoordig steeds vaker een steentje bijdraagt. Samen verzorgen we de overledene en dat levert mooie momenten op.”

What you see is what you get

Deze fijne lijn trekt Nell door in de samenwerking die ze met Marius heeft. Wat hun band zo sterk maakt? “Hij doet zichzelf niet anders voor. Ik heb ook met collega’s gewerkt die zich heel anders gedragen wanneer de familie in de nabijheid is. Voor Marius geldt: what you see is what you get. Dat is niet alleen voor mij als collega, maar ook voor families heel fijn.”

De uitvaartverzorger begeleidt de rouwstoet bij een afscheid.

Net een kameleon

Wat in haar ogen een goede uitvaartleider kenmerkt? “Iemand die zich gedraagt als kameleon. Iemand die kleurt naar de familie. Je hebt families die willen praten, praten en nog eens praten. Maar er zijn ook families die nauwelijks iets zeggen. Als uitvaartleider is het belangrijk dat je je schikt naar de familie. Bij een rustige familie is het daarentegen de kracht van de uitvaartleider om juist niet steeds het woord over te willen nemen. Pas als ik in de rol van familie bij een uitvaart aanwezig ben, valt het me op hoe natuurlijk Marius hiermee omgaat.”

Stoom afblazen

Vol toewijding praat Nell over haar werk als uitvaartassistent. “Het blijft mooi om families te helpen bij de verzorging van overledenen. Veel mensen denken dat een baan als deze saai is. Je hebt met lastige onderwerpen te maken en het is soms best serieus. Maar saai, dat is het absoluut niet. Onderling met collega’s heb je ondanks alles toch een fijne werksfeer. Dat moet ook wel als je dit beroep beoefent. Af en toe moet je ook stoom kunnen afblazen.” En daar heeft Nell in Marius wel een maatje gevonden.

 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *